کنترلر تهویه مطبوع چیست؟

کنترلر تهویه مطبوع-الکترونیک فیدار

کنترلر تهویه مطبوع یا HVAC (مخفف Heating, Ventilating and Air Conditioning) شامل دستگاه‌هایی است که عملیات گرمایش، تهویه و تجهیزات تهویه مطبوع را در یک ساختمان کنترل می‌کند. HVAC را می‌توان به عنوان “کنترل آب و هوا” برای یک ساختمان توصیف کرد. در حالی که گرمایش و سرمایش هوا را تنظیم می‌کند، به کیفیت هوای داخل ساختمان (IAQ) نیز توجه دارد.
هدف اصلی تهویه مطبوع حفظ کیفیت هوای داخل ساختمان از نظر رطوبت، دما و سرعت جریان هوا و همچنین ایجاد آسایش حرارتی از طریق سرمایش و گرمایش فضا است. در ساختمان‌هایی که از موتورخانه برای گرمایش استفاده می‌شود، معمولاً مجهز به ترموستات هستند که به سیستم تهویه مطبوع و گرمایش متصل است. با تنظیم دمای ترموستات، می‌توان عملکرد تهویه مطبوع و گرمایش را کنترل کرد.
به عنوان مثال، هنگامی که ترموستات خود را در تابستان روی ۲۴ درجه تنظیم می‌کنید، به واحد تهویه مطبوع خود می‌گویید که تا زمانی که دمای داخل خانه به ۲۴ درجه برسد کار کند و پس از آن به طور خودکار خاموش ‌شود و در صورت افزایش دما از ۲۴ درجه، دستگاه باید دوباره روشن شود. در این مثال، ترموستات به عنوان کنترل کننده تهویه مطبوع در نظر گرفته می‌شود. با این حال، به عنوان یک حسگر نیز عمل می‌کند، زیرا به طور مؤثر دمای داخل خانه را “حس” می‌کند. حسگرها عنصر مهمی در سیستم‌های HVAC هوشمند هستند.
در تأسیسات بزرگ‌تر، کنترلر‌ تهویه مطبوع بخشی از یک سیستم بزرگ‌تر را تشکیل می‌دهد که به عنوان سیستم مدیریت ساختمان شناخته می‌شود.

سیستم تهویه مطبوع هوشمند چگونه کار می کند؟

سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند با فناوری اینترنت اشیا کار می‌کنند. آنها شبکه‌ای از دتکتورهای حرکت و نویز به هم پیوسته، حسگرهای رطوبت، دماسنج، ژئوفنس و نشانگرهای مکان، همراه با داده‌های آب و هوا-زمان واقعی از اینترنت را ترکیب می‌کنند. داده‌های تولید شده از این منابع به عنوان ورودی به یک پلتفرم مرکزی وارد می‌شوند. در اینجا، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی مجموعه‌ای از اتوماسیون‌ها را ایجاد می‌کنند که سیستم‌های HVAC را بدون نیاز به مداخله دستی تنظیم می‌کنند، به طوری که با شرایط متغیر محیطی هماهنگ می‌شوند و به نوسانات کیفیت هوای داخلی واکنش نشان می‌دهند.

کنترلر‌های هوشمند تهویه مطبوع همچنین اطلاعات بسیار ارزشمندی را به مدیران تأسیسات منتقل می‌کنند و به آنها اجازه می‌دهند تا تصمیمات آگاهانه‌ای در رابطه با سرمایه‌گذاری در بهبود بلندمدت محیط داخلی بگیرند. این امر ممکن است از طریق خرید دستگاه‌هایی مانند مرطوب‌کننده یا رطوبت‌گیر باشد. تعمیر یا تعویض وسایلی که ممکن است مسئول سطوح ناسالم گازهای گلخانه‌ای و نگهداری سیستم‌های تهویه باشند.

کنترلر هوشمند تهویه مطبوع چگونه کار می‌کند؟

یک سیستم مدیریت ساختمان از چهار عنصر اصلی تشکیل شده است که هدف آن دستیابی به راحتی و ایمنی ساکنین ساختمان بوده و در عین حال از نظر مصرف انرژی کارآمدتر است. عناصر سیستم عبارتنداز:
1. نرم افزار فرانت اند و رابط کاربری
2. زیرساخت شبکه
3. کنترل کننده‌ها
4. دستگاه‌های پایانی

دنباله‌ای از عملیات، که گاهی به عنوان “گزاره منطقی” نامیده می‌شود، عملکرد سیستم‌های تهویه مطبوع را بر اساس داده‌های ورودی از سنسورها و اقدامات کاربر خودکار می‌کند.
مثال قبلی را در نظر بگیرید. وقتی که ترموستات را روی ۲۴ درجه تنظیم می‌کنید. این ورودی از ترموستات از طریق زیرساخت شبکه ارسال می‌شود و به یک کنترل‌کننده باز می‌گردد. سپس بازخورد را دریافت کرده و دنباله زیر را اجرا می‌کند:
دمای هوای داخل خانه بیش از ۲۴ درجه است -> تهویه مطبوع را شروع کنید
دمای هوای داخل خانه برابر یا کمتر از ۲۴ درجه است -> تهویه مطبوع را متوقف کنید
این یک مثال بسیار ساده است. کنترلر تهویه مطبوع بزرگتر با تجهیزات پیچیده تر شامل توالی طولانی‌تری از عملیات خواهد بود.
یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی، اساس کار سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند هستند که بر ورودی سیستم تهویه حساس‌اند. به عنوان مثال، اگر ساکنین به صورت دستی تهویه مطبوع را در دمای 25 درجه خاموش کنند، فرض می‌شود که این دمای مطلوب برای آن منطقه خاص از ساختمان و ساکنان خاص داخل 25 درجه است. سیستم‌های HVAC هوشمند این را یاد می‌گیرند و از آن برای ایجاد اتوماسیون‌های مناسب‌تر برای ساکنین استفاده می‌کنند.

انواع مختلف کنترلر تهویه مطبوع

امروزه ساختمان‌ها مجهز به کنترلرهای دیجیتالی هستند که از طریق سیستم‌های الکترونیکی ارتباط برقرار می‌کنند. با این حال، ساختمان‌های قدیمی‌تر ممکن است مجهز به کنترلر‌های تهویه مطبوع پنوماتیکی باشند. این‌ها بر روی فشار هوا کار می‌کنند و از فرآیندهای مکانیکی برای کنترل تجهیزات تهویه مطبوع استفاده می کنند.
همانطور که دیدید، کنترلر تهویه مطبوع دیجیتال، به یک ساختمان خودکارتر و کارآمدتر کمک می‌کند.

مزایای سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند

هدف اصلی کنترلر‌ تهویه مطبوع، فراهم کردن حداکثر راحتی برای ساکنین ساختمان است به عبارت دیگر، ایجاد یک ساختمان سالم از طریق بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان.

عملیات تهویه مطبوع تقریباً نیمی از مصرف انرژی یک ساختمان را تشکیل می‌دهند. با توجه به اینکه ساختمان‌ها تنها مسئول ۳۹ درصد مصرف انرژی و انتشار کربن دی اکسید هستند، نمی‌توان بر اهمیت ایجاد یک ساختمان کارآمد، بیش از حد تأکید کرد. با این حال با یک سیستم تهویه مطبوع هوشمند، امکان نظارت بر فضاهای فردی از طریق سنسورهای متصل به اینترنت اشیاء، تنظیم اتوماسیون برای خاموش کردن گرمایش و تهویه مطبوع ساختمان در جایی که تشخیص داده ‌شود اتاق‌ها اشغال نمی‌شوند، امکان‌پذیر است. خاموش کردن گرمایش در جایی که دمای محیط افزایش یافته است، یا خاموش کردن تهویه مطبوع در جایی که دمای آن کاهش یافته است. همه اینها ضایعات را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

علاوه بر این، تهویه مطبوع هوشمند ساکنان ساختمان را قادر می‌سازد تا شرایط آب و هوایی فردی خود را متناسب با ترجیحات شخصی خود و همچنین شرایط آب و هوایی فعلی و وظایفی که در حال حاضر انجام می‌دهند، تنظیم کنند. حتی بهتر از آن، سیستم از ورودی کاربر یاد می‌گیرد، بنابراین افراد می‌توانند از اتوماسیون HVAC شخصی خود لذت ببرند.

4 راه برای صرفه جویی مصرف انرژی 

  1. سیستم تهویه مطبوع خود را به صورت استراتژیک اجرا کنید تا از هزینه های مضاعف جلوگیری کنید.
     راه‌اندازی چندین واحد تهویه مطبوع با ظرفیت کامل در گرم ترین زمان روز به مقدار زیادی انرژی نیاز دارد که به معنای افزایش ناخواسته شارژ تقاضای شما است.
    شما می توانید با استفاده از اقدامات استراتژیک در مورد سرمایش، هزینه‌های تقاضا را در رابطه با مصرف انرژی HVAC کاهش دهید. اگر می‌دانید که آن روز گرم خواهد بود، می‌توانید برنامه عملیاتی تهویه مطبوع خود را تغییر دهید و ساختمان را زودتر در روز خنک کنید و میزان برق مورد نیاز را بعداً کاهش دهید. همچنین می‌توانید زمان‌های کارکرد واحدهای خود را ارزیابی کنید، تا همه آنها به طور همزمان روشن نشوند و به اوج مصرف خود نرسند.
  2. میزان ورودی هوای بیرون را تنظیم کنید.
    در بسیاری از ساختمان‌ها، میزان تهویه هوای تازه در سطح ثابتی حفظ می‌شود.
    یک کنترلر تهویه مطبوع، ورودی هوای بیرون را تنظیم می‌کند تا سکونت و فعالیت در داخل ساختمان راحت باشد. سطوح CO2 را می‌توان به طور فعال کنترل کرد و بسته به داده‌های دریافتی، سیستم تهویه مطبوع به طور خودکار هدایت می‌شود تا ورودی هوای بیرون را کاهش دهد یا هوای اضافی بیرون را وارد کند. چنین سیستمی کار برای سیستم‌های گرمایش و سرمایش را کاهش می‌دهد و مصرف انرژی شما را کاهش می‌دهد. با کنترلر تهویه مطبوع می‌توانید تا 20 درصد در مصرف انرژی خود صرفه‌جویی کنید.
  3. ساختمان خود را با یخ خنک کنید.
    علاقه فزاینده‌ای به روش جایگزین خنک کننده به نام ذخیره انرژی حرارتی (TES) وجود دارد که آب را در طول شب منجمد می‌کند و بعداً برای خنک کردن ساختمان در روز بعد استفاده می‌شود. به عبارت دیگر، در شب، “چیلرها” محلول گردش شده از طریق لوله در مخازن عایق آب را خنک می کنند. یخ روی سیم‌پیچ‌های غوطه ور جمع می‌شود و تا صبح، مخزن یخ می‌زند. در طول روز، یک محلول ضد یخ گرم از طریق همان لوله به گردش در می‌آید و توسط یخ اطراف خنک می‌شود. مایع سرد حاصل یا به طور مستقیم ساختمان را خنک می‌کند یا برای خنک کردن هوای توزیع شده از طریق مجاری استفاده می‌شود. همانطور که قبلا ذکر شد، تغییر مداوم فیلترهای تهویه مطبوع و انجام تعمیر و نگهداری منظم بخشی از عملکرد بهینه سیستم است. اما شدت این شیوه‌ها را نیز می‌توان افزایش داد تا کارایی هزینه‌های بیشتری را ارائه دهد.
    مسدود شدن فیلترها باعث می‌شود تا فن‌ها بیشتر از آنچه که باید کار کنند، کار کنند، به همین دلیل است که تغییر مداوم فیلترها مهم است. اما فیلترها گران هستند. بنابراین به جای اینکه آنها را طبق یک برنامه از پیش تعیین شده تغییر دهید، چرا آنها را هر چند وقت یکبار که نیاز دارید تغییر ندهید؟ سنسورهای اینترنت اشیا که برای نظارت بر جریان هوا تنظیم شده‌اند می‌توانند در صورت مسدود شدن فیلترها یا عدم دریافت جریان هوا مناسب به شما هشدار دهند که به شما امکان می‌دهد در هزینه فیلترها صرفه جویی کنید.
    تعمیر و نگهداری منظم سیستم‌های تهویه مطبوع، به شما اطمینان می‌دهد که سیستم به درستی و کارآمد کار می‌کند. علاوه‌براین اتخاذ یک استراتژی تعمیر و نگهداری پیش‌بینی‌کننده می‌تواند عناصر مهم سیستم تهویه مطبوع شما (مانند پمپ‌ها، موتورها و کمپرسورها) را برای مدت طولانی‌تری سالم نگه دارد. برای مثال، سنسورهای اینترنت اشیا که کمپرسورهای شما را کنترل می‌کنند، می‌توانند زمانی که کمپرسور بیشتر از حد معمول کار می‌کند، یا اگر لرزش از حد معمول منحرف شود، به شما هشدار می‌دهند. شناسایی هر دو نمونه طبق یک برنامه تعمیر و نگهداری سنتی بیشتر طول می‌کشد، اما می‌توان فوراً با تعمیر و نگهداری پیش بینی به آن پرداخت.
  4. سرعت موتورهای الکتریکی HVAC خود را کنترل کنید.
    سیستم‌های HVAC همگی از موتورهای الکتریکی استفاده می‌کنند که بخش بزرگی از کل مصرف انرژی HVAC در ساختمان‌های تجاری را تشکیل می‌دهند. این بدان معناست که صرفه جویی قابل توجهی را می‌توان صرفاً با کارکرد مؤثرتر آن موتورها داشت. یک راه برای انجام این کار استفاده از درایوهای فرکانس متغیر (VFD) است.
    موتوری که با سرعت جزئی کار می‌کند نسبت به موتوری که با سرعت کامل کار می‌کند، انرژی کارآمدتر است. VFDها را می‌توان برای کنترل سرعت فن‌ها، پمپ‌ها یا کمپرسورهای دمنده HVAC استفاده کرد. فن‌ها و پمپ‌ها اغلب در بار جزئی کار می‌کنند. یک VFD می‌تواند سرعت یا گشتاور موتور را برای کنترل خروجی سیستم تغییر دهد و در نتیجه باعث افزایش راندمان و صرفه جویی در انرژی می شود.

نتیجه

سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند با ترکیب فناوری‌های پیشرفته و تحلیل داده‌ها، آینده‌ای کارآمدتر و سازگارتر با محیط زیست برای ساختمان‌ها رقم می‌زنند. این فناوری‌ها نه تنها آسایش و سلامت ساکنین را تضمین می‌کنند، بلکه با کاهش مصرف انرژی و هزینه‌های نگهداری، به یک انتخاب هوشمندانه و مسئولانه برای مدیریت ساختمان‌ها تبدیل شده‌اند.

مقالات مرتبط